Bulletin Oekraïne Actie 7: Institute for Democracy helpt Oekraïense vluchtelingen in Moldavië

“We zijn getuige van een buitengewone humanitaire crisis”, aldus Tatiana Sergheeva, uitvoerend bestuurder van het Institute for Democracy. Deze organisatie in Moldavië krijgt financiële steun van het Joods Humanitair Fonds voor hun hulp aan Oekraïense vluchtelingen.

Met de hulp helpt het Instituut de vluchtelingen met vervoer, verzorgt het maaltijden voor twintig vluchtelingen in Chisinau en werkt het samen met het opvangcentrum in Baltsata. Zo helpen zij het opvangcentrum met bijvoorbeeld handdoeken en beddengoed. Daarnaast werken ze met de gemeente Comrat en voorzien hen van de nodige spullen voor de vluchtelingen, zoals luiers, babyvoeding, dekens, kussens en beddengoed. Zo’n zelfde samenwerking is er ook met een opvangcentrum in het dorp Kongaz.

 

Tatiana Sergheeva, Executive Director Institute for Democracy:

 

“Volgens de Moldavische premier zijn al 230.000 mensen de Moldavische grens met Oekraïne overgestoken en hebben ongeveer 120.000 hiervan besloten in Moldavië te blijven. De situatie van veel vluchtelingen in Moldavië wordt steeds moeilijker. Mensen hebben hulp nodig omdat ze geen bron van inkomsten hebben en moeilijk in hun onderhoud kunnen voorzien. Er is onderdak en voedsel nodig, en humanitaire hulp is er niet altijd voldoende.” Tatiana dankt ons hartelijk voor onze hulp aan vluchtelingen: “We zijn blij dat er zulke organisaties zijn die mensen in de problemen niet vergeten. Nogmaals bedankt voor jullie werk”.

 

artikel 2 Getuigenverslag

 

Getuigenverslag uit Mariupol, van onze contactpersoon Alisa

Mariupol is een van de zwaarst getroffen steden in Oekraïne. De havenstad aan de Zee van Azov is zwaar gebombardeerd en al weken is er geen contact mogelijk. Het Joods Humanitair Fonds steunt de organisatie American Joint Distribution Committees (the Joint) die probeert hulpmiddelen de stad binnen te krijgen. Na weken van stilte, ontving het JHF plots een e-mail van ons contactpersoon Alisa van de Joodse gemeenschap in Mariupol, die de stad heeft weten te ontvluchten. Ze verontschuldigde zich op het laatst voor haar Engels, omdat ze gebruik had gemaakt van Google Translate. De boodschap kwam echter goed over. Hieronder een vertaling:

 

“Hallo beste collega,

 

We hadden dagenlang geen communicatie met de buitenwereld: geen internet, telefoonverkeer was niet mogelijk en zelfs de radio in Mariupol was stil.
De situatie in de stad is verschrikkelijk: ze is verwoest. Een maand lang waren mijn familie en ik in de kelder van ons huis. We gingen alleen naar buiten om voedsel op een vuur of water uit een bron te koken, omdat er geen stromend water, elektriciteit en gas in de stad is. Het is gevaarlijk om voor langere tijd naar buiten te gaan: er zijn constante beschietingen en bombardementen. Gelukkig zijn we uit deze nachtmerrie ontsnapt en zijn we nu in Vinnitsa, waar ik de evacuatie van de Joodse gemeenschap uit de dorpen en buitenwijken coördineer en ik degenen help die al hebben kunnen vertrekken. De Joodse gemeenschap probeert op alle mogelijke manieren Mariupol te verlaten - degenen die eigen vervoer hadden, hebben de stad al verlaten, sommigen gaan te voet. Evacuatie uit de stad is bijna onmogelijk, omdat deze afgesloten is en constant onder vuur ligt. Onze rabbijn doet het onmogelijke: hij vindt mensen en middelen om soms om de paar dagen een gezin de stad uit te halen. Omdat er geen verbinding is, is het lastig te achterhalen wie waar is. We kunnen ze niet vragen om ergens heen te gaan, waar we ze moeten ophalen. Dat wil dus zeggen, dat onze mensen naar een adres gaan en door de kelders lopen. Daar roepen ze naar degenen die ze zoeken. Maar als iemand naar een ander huis is gegaan, wordt hij misschien niet gevonden. Chauffeurs vertrekken soms met niets, omdat de beschietingen beginnen. Elk gered gezin is een wonder”.

 

artikel 3 refugeehelp resized

 

Online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen

RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten. Op de website is o.a. informatie te vinden over huisvesting, medische zorg, activiteiten en juridische hulp. Refugeehelp is een initiatief van VluchtelingenWerk Nederland en SparkOptimus.
Website: https://www.refugeehelp.com/get-help

dummy